• Van verschillende horeca-ondernemers horen we verwarring en onzekerheid over websites en andere online services. Hoe zit dat nou precies en wat is er nodig voor een website? Waar bestaat het uit?

    Bij deze een simpele en korte uitleg over wat er bij een website komt kijken:

    - Een website heeft een "voor" en een "achterkant". De voorkant is wat iedereen ziet als ze op uw domein www. ... .nl komen. De achterkant is wat een webdesigner maakt om een website goed op verschillende soorten schermen te laten werken. Dit is niet alleen het uiterlijk van een website, maar denk ook aan een reserveringsformulier bijvoorbeeld: dat lijkt aan de voorkant simpel, maar aan de achterkant moet worden ingesteld welke informatie verplicht moet worden ingevuld en waar de informatie naartoe wordt ge-emaild.

    - Een domeinnaam is een adresverwijzing. Een domeinnaam wordt bij een hostingbedrijf gehuurd voor een bepaalde periode. Ditzelfde hostingbedrijf verhuurt een plekje op een computer (server) waar de achterkant van uw website op wordt geinstalleerd. Via een beveiligde verbinding (FTP) kunt u inloggen op die computer en aanpassingen maken aan uw website.

    - Er zijn verschillende manieren om een website te bouwen en inhoud te onderhouden. Het makkelijkste voor mensen die geen verstand hebben van programmeren is het gebruik van een CMS systeem: een content management system. Voorbeelden hiervan zijn Joomla of Wordpress. Een webdesigner ontwerpt voor u een website, en via dit CMS systeem kunt u zelf makkelijk de inhoud aanpassen. Dit gaat gewoon via een webbrowser zoals IE, Firefox of Safari. Het CMS systeem ziet eruit als een internetpagina waar u de inhoud van uw website kunt aanpassen.